Žitopromet d.d. Brčko saziva redovnu Skupštinu akcionara

Izvor:  Žitopromet d.d. Brčko

Broj: 164/22
Datum: 20.06.2022. godine

Na osnovu člana 29. Statuta DD „ŽITOPROMET" za proizvodnju i promet, ul. Industrijska br.3 Brčko distrikt BiH, OPU - broj: 1766/2009 - prečišćen tekst, sa kasnijim izmjenama i dopunama, te u skladu sa odredbama člana 224. stav 2. Zakona o preduzećima Brčko Distrikta BiH (Službeni glasnik Brčko distrikta BiH br. 49/11 -prečišćen tekst i 11/2020), uprava Društva je dana 21.06.2022. godine objavila sljedeće:

OBAVJEŠTENJE
o sazivanju godišnje Skupštine dioničara DD „ŽITOPROMET" Brčko

I

Godišnja Skupština dioničara DD „ŽITOPROMET" Brčko saziva se za dan 25.07.2022. godine sa početkom u 12:00 časova, u prostorijama DD „ŽITOPROMET" Brčko, ul. Industrijska br. 3.
Za godišnju Skupštinu Društva utvrđen je sljedeći

DNEVNI RED:

1. Donošenje odluke o izboru predsjedavajućeg Skupštine, dva ovjerivača zapisnika, zapisničara i odbora za glasanje od 3 člana;
2. Donošenje odluke o usvajanju zapisnika sa zasjedanja godišnje Skupštine dioničara održane dana 21.12.2021. godine;
3. Donošenje odluke o usvajanju godišnjeg izvještaja o poslovanju društva za period 01.01. do 31.12.2021. godine, koji uključuje finansijski izvještaj i izvještaje revizora;
4. Donošenje odluke o stavljanju van snage odluke skupštine o smanjenju osnovnog kapitala Društva radi pokrića gubitka ostvarenog u 2016. godini u pojednostavljenom postupku smanjenjem nominalne vrijednosti dionica br. S 04/21 od 21.12.2021. godine;
5. Donošenje odluke o smanjenju osnovnog kapitala Društva radi pokrića akumuliranog gubitka ostvarenog u periodu 2016-2020. godine i dijela gubitka ostvarenog u toku 2021. godine, u pojednostavljenom postupku smanjenjem nominalne vrijednosti dionica;
6. Donošenje odluke o pokriću dijela gubitka Društva ostvarenog u 2021. godini, u skladu sa zakonom;
7. Donošenje odluke o izmjenama i dopunama Statuta DD „ŽITOPROMET" Brčko;
8. Donošenje odluke o produženju mandata Nadzornom odboru DD „ŽITOPROMET" Brčko
9. Donošenje odluke o izboru nezavisne revizorske kuće;

II

Za Godišnju skupštinu Društva su utvrđeni sljedeći prijedlozi odluka:

1. Predlaže se da skupština usvoji prijedlog za izbor predsjedavajućeg Skupštine, zapisničara, dva ovjerivača zapisnika i 3 člana Odbora za glasanje, a u skladu sa članom 31. Statuta DD „ŽITOPROMET" Brčko;
2. Predlaže se da skupština usvoji zapisnik sa zasjedanja godišnje Skupštine dioničara DD „ŽITOPROMET" Brčko, održane dana 21.12.2021. godine;
3. Predlaže se da skupština usvoji Godišnji izvještaj o poslovanju DD „ŽITOPROMET" Brčko, za period 01.01. do 31.12.2021. godine, koji uključuje finansijski izvješaj i izvještaj revizora;
4. Predlaže se da skupština donese odluku kojom se stavlja van snage odluka skupštine o smanjenju osnovnog kapitala Društva radi pokrića gubitka ostvarenog u 2016. godini u pojednostavljenom postupku smanjenjem nominalne vrijednosti dionica br. S 04/21 od 21.12.2021. godine. Predmetna odluka se stavlja van snage iz razloga što je načinjena tehnička greška prilikom obračuna nove nominalne vrijednosti dionica usljed čega je ista nesprovodiva.
5. Predlaže se da skupština donese odluku o smanjenju osnovnog kapitala Društva radi pokrića akumuliranog gubitka ostvarenog u periodu 2016-2020. godine i dijela gubitka ostvarenog u toku 2021. godine, u pojednostavljenom postupku smanjenjem nominalne vrijednosti dionica. Predmetnom odlukom se nominalna vrijednost dionica Društva smanjuje sa iznosa od 3,95 KM na iznos od 1,00 KM. Osnovni kapital Društva nakon smanjenja radi pokrića akumuliranog gubitka u pojednostavljenom postupku smanjenjem nominalne vrijednosti dionica iznosi 1.050.909 KM;
6. Predlaže se da skupština donese odluku o pokriću dijela gubitka DD „ŽITOPROMET" Brčko ostvarenog u 2021. godini, na osnovu prijedloga uprave, te dostavljenog mišljenja i prijedloga nadzornog odbora Društva. Predmetnom odlukom se definiše da će dio preostalog gubitka iz 2021. godine, koji nije obuhvaćen odlukom iz prethodne tačke, biti pokriven u skladu sa zakonom.
7. Predlaže se da skupština usvoji Odluku o izmjenama i dopunama Statuta DD „ŽITOPROMET" Brčko. Predmetnom odlukom se Statut DD „ŽITOPROMET" Brčko usklađuje sa izmjenama koje nastaju nakon smanjenja osnovnog kapitala Društva radi pokrića akumuliranog gubitka ostvarenog u periodu 2016-2020. godine i dijela gubitka ostvarenog u toku 2021. godine, u pojednostavljenom postupku smanjenjem nominalne vrijednosti dionica.
8. Predlaže se da skupština donese odluku kojom se produžava mandat predsjedniku i članovima Nadzornog odbora DD »ŽITOPROMET« Brčko.
9. Predlaže se da Skupština donese odluku o izboru nezavisne revizorske kuće koja će vršiti ispitivanje godišnjeg finansijskog izvještaja za 2022. godinu;

III

Podnošenje prijedloga za izmjene Dnevnog reda i/ili prijedloga odluka

Pravo učešća na skupštini imaju registrovani dioničari, koji se nalaze na listi dioničara DD „ŽITOPROMET" Brčko, 30 dana prije zakazanog dana zasjedanja skupštine.
Dioničari mogu ostvarivati svoja glasačka prava u skladu sa nominalnim iznosom dionica, lično ili putem punomoćnika.
Dioničar ili grupa dioničara ima pravo pismeno predložiti izmjenu dnevnog reda, najkasnije deset dana od dana objavljivanja obavještenja o održavanju skupštine uz obrazloženje u prilogu takvog prijedloga i uz izjavu kojom se potvrđuje da će taj dioničar iznijeti prijedlog na skupštini.
Prijedlozi se dostavljaju neposredno, preporučenom poštom na adresu društva: Brčko, Industrijska 3, ili putem email-a na adresu: info@zitoprometbrcko.com

IV

Kvorum, ovlašćeni učesnici, uslovi učešća, registracija za učešće i način glasanja na godišnjoj Skupštini dioničara

1. Kvorum potreban za održavanje skupštine je utvrđen u skladu sa zakonom.
2. Pravo učešća u radu i odlučivanju skupštine dioničar može ostvariti lično ili putem punomoćnika koji je dužan postupati u skladu sa uputama dioničara, a ako upute nije dobio, u skladu sa razumnom prosudbom najboljeg interesa dioničara.
3. Dioničar, odnosno punomoćnik, dužan je podnijeti odboru za glasanje pismenu prijavu za učešće u radu skupštine, zajedno sa kopijom isprave za ličnu identifikaciju, najkasnije tri dana prije gore navedenog datuma održavanja skupštine, neposredno ili preporučenom poštom na adresu DD „ŽITOPROMET" Brčko, ul. Industrijska br. 3.
4. Punomoć se daje u obliku pisane izjave, potpisane od strane dioničara i punomoćnika, i dostavlja se u Društvo neposredno predajom ili putem preporučene pošte, a najkasnije u roku za podnošenje prijave za učešće u radu skupštine.
5. Podnosiocu prijave ovlaštena osoba u ime odbora za glasanje će izdati potvrdu o registraciji za učešće u radu skupštine.
6. Dioničar, odnosno punomoćnik, dužan je, najkasnije 30 minuta prije vremena određenog za početak rada skupštine, u prostoriji određenoj za održavanje skupštine, predati potvrdu o registraciji, uz obavezno predočenje isprave za ličnu indentifikaciju.
7. Glasanje na skupštini se vrši putem glasačkih listića koji sadrže ime ili firmu dioničara i broj glasova kojim raspolaže.
8. Glasanje se vrši zaokruživanjem na glasačkom listiću opcije „ZA", „PROTIV" ili „UZDRŽAN", koje se nalaze uz prijedlog odluke.

V

Uvid u isprave i materijale za skupštinu Društva

Počev od prvog narednog dana nakon objavljivanja obavještenja o sazivanju skupštine, dioničar, odnosno punomoćnik, ima pravo izvršiti uvid u:
1. Listu dioničara Društva,
2. Statut Društva sa svim izmjenama i dopunama,
3. Prijedloge odluka i druge isprave koje se odnose na prijedloge odluka, uvrštene u dnevni red skupštine.
Za omogućavanje uvida u predmetne materijale odgovoran je pravni referent, koji nije ovlašćen i odgovoran za obrazloženje niti tumačenje isprava i materijala za skupštinu.

 

Uprava DD „ŽITOPROMET" Brčko

 



Prečice: ZTR9