Naša Banka a.d. Banja Luka - Javna ponuda za preuzimanje

Izvor:  Monet broker

„MONET BROKER" a.d. Banja Luka
Jovana Dučića 25, Banja Luka
Tel: 051/345-600
mail@monetbroker.com
www.monetbroker.com


U skladu sa članom 4 stav 1 i 4 Zakona o preuzimanju akcionarskih društava ("Službeni glasnik RS" broj 65/08, 92/09, 59/13 i 19/19), "GI Finance" d.o.o. Zvornik, adresa: Svetog Save 67, 74 500 Zvornik, kao Ponudilac, objavljuje


JAVNU PONUDU ZA PREUZIMANJE


Akcionarima emitenta Naša Banka a.d. Banja Luka, Ivana Franje Jukića br. 1, Banja Luka, a kako slijedi:
1. Akcijski kapital emitenta iznosi 33.182.313,00 KM, a podijeljen je na 27.182.313 redovnih (običnih) akcija s pravom glasa, klase "A", nominalne vrijednosti 1,00 KM, lokalne oznake PIBB-R-D, 5.000.000 prioritetnih akcija nominalne vrijednosti 1,00 KM, lokalne oznake PIBB-P-A i 1.000.000 prioritetnih akcija nominalne vrijednosti 1,00 KM, lokalne oznake PIBB-P-B.
2. Ponudilac, "GI Finance" d.o.o. Zvornik, na dan objave ovog obavještenja vlasnik je 3.124.875 akcija, odnosno 11,495986 % od ukupnog broja akcija sa pravom glasa u Skupštini emitenta.
U skladu sa članom 30. i članom 31. stav 6 Zakona o preuzimanju akcionarskih društava, lica koja sa Ponudiocem zajednički djeluju su:
• GALENS INVEST DOO NOVI SAD, Narodnih heroja 3/11, 21000 Novi Sad, Srbija, koji je na dan objave ovog obavještenja vlasnik 6.045.415 redovnih akcija odnosno 22,240252%,
• D.o.o. "G - INŽENJERING" Zvornik, Svetog Save br. 67, 75 400 Zvornik, Bosna i Hercegovina,, koji je na dan objave ovog obavještenja vlasnik 1.123.096 redovnih akcija odnosno 4,131716 %.
Ponudilac i lica koja sa Ponudiocem zajednički djeluju zajedno posjeduju 10.293.386 redovnih akcija Emitenta, što predstavlja 37,867955 % glasova u skupštini Emitenta ili 37,867955 % od ukupnog broja glasova.
3. Ponuda se daje svim akcionarima emitenta Naša Banka a.d. Banja Luka koji su vlasnici akcija koje daju pravo glasa u Skupštini emitenta. Ponudilac se obavezuje da će kupiti svaku akciju koja daje pravo glasa u Skupštini emitenta, pod propisanim uslovima i uslovima objavljenim u ovoj ponudi.
4. Za svaku akciju Ponudilac se obavezuje da će platiti iznos od 0,8056 KM. Ta cijena je utvrđena u skladu sa članom 15. Zakona o preuzimanju akcionarskih društava i predstavlja najvišu cijenu po kojoj je Ponudilac ili lice koje s njim zajednički djeluje steklo akcije s pravom glasa u periodu od godinu dana prije dana nastanka obaveze objavljivanja ponude za preuzimanje.
Prosječna ponderisana cijena akcija na berzi u posljednjih šest mjeseci, prije nastanka obaveze za preuzimanje, iznosi 0,6734 KM po jednoj akciji, uz ispunjen kriterijum likvidnosti.
5. Ponudilac se obavezuje da će platiti cijenu navedenu u ovoj ponudi za sve deponovane akcije u roku od 10 (deset) dana od dana isteka roka važenja ove ponude. Plaćanje će se vršiti preko MF Banke a.d. Banja Luka prenosom novčanih sredstava, sa namjenskog računa Ponudioca, na račune ili štedne knjižice akcionara koji su deponovali akcije.
6. Raspodjela deponovanih akcija u postupku preuzimanja Emitenta, vršiće se na sljedeći način:
• „GI Finance" d.o.o. Zvornik, 100,00 % od ukupnog broja deponovanih akcija,
• GALENS INVEST DOO NOVI SAD, 0,00 % od ukupnog broja deponovanih akcija,
• D.o.o. "G - INŽENJERING" Zvornik, 0,00 % od ukupnog broja deponovanih akcija.
7. Berzanski posrednik Ponudioca je Brokersko-dilersko društvo „Monet broker" a.d. Banja Luka, sa sjedištem u ulici Jovana Dučića 25, 78 000 Banja Luka.
8. Depozitar je Centralni registar hartija od vrijednosti a.d. Banja Luka, ul. Sime Šolaje 1, 78000, Banja Luka.
9. Rok važenja ove ponude za preuzimanje je 30 (trideset) dana od dana njenog objavljivanja u dnevnom listu „Glas Srpske".
10. Akcionar koji želi da prihvati ovu ponudu dužan je da akcije koje su predmet iste deponuje kod depozitara, do isteka roka važenja ponude. Svoje akcije s pravom glasa akcionar deponuje tako da bilo kojem berzanskom posredniku ovlaštenom za poslovanje sa hartijama od vrijednosti daje potpisan
nalog za prihvatanje ove ponude koji sadrži: podatke o ponudi za preuzimanje, podatke o akcionaru, podatke o akcijama koje se deponuju, podatke o bankarskom računu ili štednoj knjižici akcionara i potpis akcionara. Obrazac naloga za prihvatanje ponude za preuzimanje akcionar može preuzeti kod svih berzanskih posrednika ovlaštenih za poslovanje sa hartijama od vrijednosti. Akcionar ne može raspolagati akcijama koje je deponovao radi prihvatanja ponude. Istekom roka važenja ove ponude smatra se da je akcionar koji je deponovao akcije prihvatio ponudu. Akcionar može povući deponovane akcije tako da berzanskom posredniku daje potpisan nalog za odustajanje od ove ponude koji sadrži iste podatke kao i nalog za prihvatanje ponude. Akcionar može povući deponovane akcije samo u slučaju objavljivanja konkurentske ponude za preuzimanje ili ako Ponudilac ne plati akcije u roku za plaćanje navedenom u ovoj ponudi. Povlačenje deponovanih akcija smatraće se odustankom akcionara od prihvatanja ove ponude. Akcionar se ne može odreći prava na povlačenje deponovanih akcija.
11. Planovi, ciljevi i namjere Ponudioca u slučaju uspjeha javne ponude: Ključni ciljevi, planovi i namjere ponudioca u vezi sa preuzimanjem svih preostalih akcija sa pravom glasa u Skupštini Emitenta, ukoliko isto bude uspješno okončano, podrazumijevaju obezbjeđenje nivoa kapitala koji će omogućiti realizaciju ključnih strateških ciljeva u poslovanju:
• Osiguravanje trajnog rasta, uvažavajući načela sigurnosti i stabilnosti poslovanja. U tom smislu, Ponudilac planira da kontinuirano povećava kapital Banke, što dokapitalizacijom iz eksternih izvora, što pretvaranjem postojeće dobiti u akcionarski kapital Banke. Jaka i stabilna kapitalna osnova predstavlja najbolji temelj za rast i razvoj Banke na dugi rok.
• Povećanje profitabilnosti kroz unapređenje sistema upravljanja troškovima i optimizacijom poslovnih procesa, te povećanje operativnih prihoda, na čemu je akcenat bio i u prethodnom periodu.
• Širenje palete proizvoda i usluga. Jačanjem kapitalne baze Banka će biti u mogućnosti da na adekvatan način realizuje ovu aktivnost.
• Unapređenje servisa/usluga i povećanje prodaje. Ponudilac smatra da Banka sve svoje resurse treba usmjeriti ka prodaji proizvoda, te promotivnim aktivnostima koji će skrenuti pažnju javnosti na proizvode Banke i njihovu komparativnu prednost.
• Smanjivanje učešća nekvalitetnih kredita. Ponudilac je stava da Banke treba da nastavi trend na smanjenju učešća nekvalitetnih kredita na način kako je navedeni proces organizovala u prethodnom periodu.
Ponudilac nema namjeru mijenjati osnovnu djelatnost, a broj zaposlenih će se uvećavati zavisno od obima poslovanja.
Emitent je Rješenjem Okružnog privrednog suda u Banja Luci broj: 057-0-Reg-23-000280 od 06.04.2023. godine izvršio promjenu naziva i poslovne adrese/sjedišta Društva.
12. Ponudilac neće kupiti akcije emitenta s pravom glasa na kojima je zasnovan teret (založno pravo, pravo plodouživanja, zabrana raspolaganja i drugi tereti).
13. Ponudilac snosi sve troškove koji proizilaze iz ponude, bez obzira na rezultate preuzimanja, osim troškova prihvatanja ponude za preuzimanje, koje snose akcionari koji su prihvatili ponudu.
14. Za istinitost, tačnost i potpunost podataka objavljenih u ponudi za preuzimanje odgovorna su sva lica koja su učestvovala u izradi ili pripremi ponude za preuzimanje.
15. Za štetu koja je nastala zbog neistinitih, netačnih i nepotpunih podataka u ponudi za preuzimanje solidarno odgovaraju sva lica iz prethodne tačke.
16. Za sve dodatne informacije i objašnjenja o Javnoj ponudi i načinu deponovanja akcija radi prihvatanja ponude i načinu isplate ponuđene cijene, obratite se Brokersko-dilerskom društvu „MONET BROKER" a.d. Banja Luka na telefon: +387 51 345 600, fax: +387 51 345 601.

Ponudilac
„GI Finance" d.o.o. Zvornik
zastupan po punomoćniku:
„MONET BROKER" a.d. Banja Luka


Prilog:
Prečice: PIBB