Monaliza a.d. Banja Luka saziva 3. redovnu Skupštinu akcionara

Izvor:  Glas Srpske

Monaliza ad Banja Luka
Broj: 13/08/2023
Datum:28.08.2023. godine

Na osnovu članova 267, 272. i 304. Zakona o privrednim društvima („Službeni glasnik RS" broj 127/08, 58/09, 100/11, 67/13, 100/17, 82/19 i 17/23) („Zakon") i člana 16. Ugovorom o podjeli „MALPREH" a.d.Banjaluka uz osnivanje „MONALIZA" a.d. Banja Luka koji je pod brojem OPU-2426/2020 obradila dana 9.12.2020 godine notar Slada Ivelić, sa služnemim sjedištem u Banjaluci, Monaliza ad (dalje: Društvo), Upravni odbor Društva je na sjednici održanoj dana 28.08.2023. godine donio odluku kojom

SAZIVA
III (treću) redovnu sjednicu Skupštine akcionara Monaliza ad

Skupština će se održati dana 28.09.2023. godine (petak) u prostorijama Društva u Banjaluci, ul. Mladena Stojanovića br. 3, sa početkom u 11 časova.
Za sjednicu Skupštine akcionara je predložen sljedeći

DNEVNI RED

1. Izbor predsjednika Skupštine i imenovanje radnih tijela (komisije za glasanje, zapisničara i dva ovjerivača zapisnika),
2. Razmatranje i usvajanje Izvještaja Komisije za glasanje,
3. Razmatranje i usvajanje zapisnika sa prethodne sjednice Skupštine akcionara,
4. Razmatranje i usvajanje finansijskih izvještaja za 2022. godinu,
5. Razmatranje i usvajanje izvještaja o poslovanju Društva za 2022. godinu,
6. Razmatranje i usvajanje izvještaja o radu Upravnog odbora Društva za 2022. godinu,
7. Razmatranje i usvajanje Odluke o raspodjeli dobiti iz 2022. godine,
8. Razmatranje prijedloga i donošenje Odluke o promjeni pravne forme privrednog društva "MONALIZA " a.d. Banja Luka iz akcionarskog društva u društvo sa ograničenom odgovornošću;
9. Razmatranje prijedloga i donošenje Odluke o izmjeni osnivačkog akta " MONALIZA " a.d. Banja Luka
10. Razmatranje prijedloga i donošenje Odluke o stavljanju van snage Ugovora o podjeli „MALPREH" a.d.Banjaluka uz osnivanje „MONALIZA" a.d. Banja Luka broj OPU-2426/2020 od 9.12.2020 godine
11. Razmatranje prijedloga i donošenje Odluke o razrješenju dužnosti članova Upravnog odbora "MONALIZA " a.d. Banja Luka
12. Razno.

U slučaju da se Skupština ne održi zbog nedostatka kvoruma, ponovljena sjednica Skupštine akcionara održaće se istog dana i na istom mjestu sa početkom u 13 časova.
Ukupan broj akcija sa pravom glasa na I redovnoj sjednici Skupštine akcionara iznosi 1.333.732 obične (redovne) akcije, klase „A". Kvorum za sjednicu Skupštine akcionara čine prisutni i zastupani akcionari koji posjeduju većinu od ukupnog broja akcija sa pravom glasa (obična većina). U kvorum se računaju i glasovi akcionara koji su, u skladu sa zakonom o privrednim društvima, glasali pisanim putem. Za sve predložene tačke dnevnog reda Skupština donosi odluke običnom većinom glasova akcionara, vlasnika redovnih akcija sa pravom glasa.
Pravo učešća i pravo glasanja na Skupštini ostvaruju akcionari na osnovu Izvještaja Centralnog registra hartija od vrijednosti a.d. Banja Luka sa stanjem na deseti dan prije dana održavanja sjednice skupštine tj. dan 18.09.2023. godine.
Na sjednici Skupštine društva može se odlučivati samo o tačkama dnevnog reda koje su valjano objavljene i uvrštene u dnevni red, a može se raspravljati i o drugim pitanjima.
Svaki akcionar, lično ili preko punomoćnika, ima pravo učestvovanja u radu Skupštine, pravo glasa ako ima akcije sa pravom glasa, pravo podnošenja prijedloga i dobijanja odgovora u vezi sa pitanjem iz dnevnog reda, kao i pravo postavljanja pitanja u vezi sa dnevnim redom u skladu sa Zakonom o privrednim društvima. Akcionar ili akcionari koji imaju najmanje 10% akcija sa pravom glasa mogu predložiti i zahtijevati da se najviše dva nova pitanja uključe u dnevni red Skupštine.
Prijedlog iz prethodnog stava mora se sačiniti u pisanoj formi u roku od 7 dana od dana objave godišnjeg saziva sjednice skupštine. Prijedlog se dostavlja Upravnom odboru u sjedištu Društva, sadrži razloge za davanje prijedloga, uključujući i prijedlog odluke kao i imena akcionara koji daju prijedlog i broj glasova kojim raspolažu. Ako Upravni odbor propusti da u roku 72 časa od dana prijema zahtjeva odgovori na zahtjev akcionara ili ako odbije zahtjev, nadležni sud u vanparničnom postupku ima ovlašćenje, po zahtjevu bilo kog od tih akcionara koji se mora podnijeti u daljem roku od 48 časova, da naloži da se njihovom zahtjevu udovolji, o čemu donosi odluku u roku od 48 časova nakon prijema zahtjeva.
Akcionar može da glasa lično ili preko jednog punomoćnika. Akcionar može dati punomoć u pisanoj formi određenom licu, sa određivanjem njegovog punog imena i podacima o broju, vrsti i klasi posjedovanih akcija za koje se daje punomoć, koje treba biti ovjereno od strane nadležnog organa. Punomoć se daje punomoćniku i dostavlja u sjedište društva. Punomoć se može dati za jednu ili više skupština, na određeno vrijeme ili do opoziva. Kada je punomoć data za jednu ili više skupština važi i za ponovljenu skupštinu bez obzira na razloge ponavljanja. Akcionar koji je dao punomoć može je opozvati u bilo koje vrijeme prije glasanja na sjednici skupštine pisanim opozivom dostavljenim Društvu i punomoćniku ili prećutno ličnim prisustvom i glasanjem na Skupštini. Ako na sjednici skupštine postoji kvorum Odluke po tački 1, 2, 3 4, 5,6,7 11 dnevnog reda se donose običnom većinom glasova akcionara prisutnih lično ili preko punomoćnika koji imaju pravo glasa o tom pitanju. Odluke o tačkama 8, 9 i 10 dnevnog reda donose se kvalifikovanom većinom, a ta većina predstavlja pozitivno glasanje najmanje 2/3 glasova prisutnih i akcionara koji glasaju pisanim putem i koji posjeduju akcije sa pravom glasa o tom pitanju, pod uslovom da postoji kvorum za sjednicu skupštine akcionara. Na dnevnom redu Skupštine nisu uvrštene odluke koje bi predstavljale raspolaganje imovinom velike vrijednosti. Pozivaju se svi akcionari da lično ili putem punomoćnika, odnosno glasanjem pisanim putem uzmu učešće u radu Skupštine. Pisana izjava o glasanju dostavlja se u sjedište društva najkasnije jedan dan prije dana održavanja Skupštine.

POSEBNA OBAVJEŠTENJA
U skladu sa odredbom člana 421. Zakona o privrednim društvima („Službeni glasnik Republike Srpske", broj 127/08, 58/09, 100/11, 67/13, 100/17 , 82/19 i 17/23) dostavljamo Prijedlog Odluke o promjeni pravne forme i Izvještaj Upravnog odbora koji objašnjava uslove, zakonsku i ekonomsku opravdanost za promjenu pravne forme, kao i opis eventualnih problema nastalih u vezi sa uslovima promjene pravne forme (napominjemo da su svi zakonski i faktički uslovi za promjenu forme Društva ostvareni te da Upravni odbor nije pronašao problem u vezi sa istim), pored navedenog dostavljamo Vam i pozitivnu Preporuku Upravnog odbora u vezi sa tačkom 8. dnevnog reda.
Zakonska nam je obaveza da Vas upoznamo da kod donošenja Odluke o promjeni pravne forme Društva, a u skladu sa članom 435. Zakona o privrednim društvima („Službeni glasnik Republike Srpske", broj 127/08, 58/09, 100/11, 67/13, 100/17 , 82/19 i 17/23), svi akcionari sa pravom glasa imaju pravo da ne prihvate predloženu odlukuo promjeni pravne forme i da u slučaju donošenja odnosno izglasavanja navedene odluke, mogu iskoristiti svoje pravo nesaglasnih akcionara u skladu sa Zakonom o privrednim društvima („Službeni glasnik Republike Srpske", broj 127/08, 58/09, 100/11, 67/13, 100/17 ,82/19 i 17/23 ) čak i akcionari koji nisu učestvovali u radu skupštine, s tim da je ovo obavještenje i formuar zahtjeva za ostvarivanje tog prava sastavni dio skuptinskih materijala .
Materijali za skupštinu po predloženom dnevnom redu, , dostupni su svim akcionarima na internet stranici „Banjalučke berze": www.blberza.com. i sjedištu društa svakim radnim danom.


Upravni odbor

 



Prečice: MNLA