Metal a.d. Gradiška saziva 24. vanrednu Skupštinu akcionara

Izvor:  Metal a.d. Gradiška

"METAL", a.d. GRADIŠKA
UPRAVNI ODBOR

Dana, 10.10.2023. godine

Na osnovu člana 304., a u vezi sa članom 268. Zakona o privrednim društvima („Službeni glasnik Republike Srpske"broj 127/08, 58/09; 100/11; 67/13; 100/17, 82/19 i 17/23) te člana 29. Statuta Akcionarskog društva „METAL" AD Gradiška, Upravni odbor Društva, na svojoj 20. redovnoj sjednici, održanoj dana 06.10.2023. godine, donio je odluku, broj 1001-203-U/20-R-4 kojom se

SAZIVA
24. vanredna sjednica Skupštine akcionara

I
Saziva se 24. vanredna sjednica Skupštine društva METAL AD Gradiška, koja će se održati dana 25.10.2023. godine (srijeda) sa početkom u 12,00 časova u prostorijama sjedišta društva u ulici Dositejeva br. 7, 78400 Gradiška. Za navedenu sjednicu Skupštine akcionara, Upravni odbor društva predlaže sljedeći

Dnevni red

1. Imenovanje radnih tijela skupštine i to: Predsjednka i zamjenika predsjednika, Komisije za glasanje, Zapisničara i dva ovjerivača zapisnika,
2. Usvajanje Izvještaja Komisije za glasanje,
3. Razmatranje i usvajanje Zapisnika sa 23. redovne sjednice Skupštine akcionara društva, održane 20.4.2023. godine,
4. Razmatranje i usvajanje Odluke o potvrđivanju Odluke Upravnog odbora o izmjenama odluke o povećanju osnovnog kapitala,
5. Razmatranje i usvajanje Odluke o potvrđivanju Odluke Upravnog odbora o izmjenama Statuta vezano za povećanje kapitala
6. Razmatranje i usvajanje Odluke o izmjenama Statuta vezano za broj članova Upravnog odbora
7. Razmatranje i usvajanje Prečišćenog teksta Statuta,
8. Razmatranje i usvajanje Odluke Odluke o razrješenju članova Upravnog odbora,
9. Razmatranje i usvajanje Odluke Odluke o imenovanju članova Upravnog odbora,
10. Razmatranje i usvajanje Odluke o prenosu akcija manjinskih akcionara Društva na otkupioca u skladu sa članom 438 - 438d Zakona,
11. Razno
II
Ukupan broj akcija sa pravom glasa na 24. Skupštini akcionara je 4.888.199 običnih (redovnih) akcija, klase "A". Kvorum za sjednicu Skupštine akcionara čine akcionari koji posjeduju većinu od ukupnog broja akcija sa pravom glasa o predmetnom pitanju. Za donošenje predloženih odluka potrebna je obična većina glasova prisutnih ili predstavljenih akcionara i akcionara koji su se opredijelili da glasaju pisanim putem, osim za odluke pod rednim brojem 5, 6. i 7. koje se usvajaju kvalifikovanom (2/3) većinom glasova.

Poziv za sjednicu Skupštine akcionara sa prijedlozima odluka i drugim materijalima, o kojima će se odlučivati na Skupštini dostupni su akcionarima na internet stranici Društva: www.metal-gradiska.com i internet stranici Banjalučke berze: www.blberza.com, kao i na uvid u sjedištu Društva u Gradišci, u ul. Dositejeva, 7, u redovno radno vrijeme, od dana objavljivanja poziva do dana održavanja Skupštine. Poziv za 24. Skupštinu akcionara objavljuje se i u dva dnevna lista registrovana na području Republlke Srpske i to: „Glas Srpske" i „Nezavisne novine".

Pravo učešća i pravo glasa na Skupštini ostvaruje se na osnovu izvještaja Centralnog registra hartija od vrijednosti koji sadrži oznaku akcije, podatke o vlasnicima, broju i nominalnoj vrijednosti akcija sa stanjem na dan 15.10.2023. godine (deseti dan prije održavanja sjednice Skupštine akcionara).

Svaki akcionar lično ili posredstvom punomoćnika ima pravo da prisustvuje sjednicama Skupštine i da učestvuje u njenom radu i odlučivanju, pravo podnošenja prijedloga, postavljanja pitanja i dobijanja odgovora u vezi sa dnevnim redom Skupštine.
Akcionar ili akcionari koji imaju ili predstavljaju najmanje 10% akcija sa pravom glasa mogu od Upravnog odbora pisanim putem predložiti i zahtijevati da se najviše dva nova pitanja uvrste u dnevni red Skupštine, u roku od pet dana od dana objave ovog saziva sjednice Skupštine akcionara.
Prijedlozi za dopunu dnevnog reda dostavljaju se u pisanoj formi Upravnom odboru u sjedište Društva i sadrže razloge za davanje prijedloga, prijedlog Odluke, imena akcionara koji daju prijedlog i broj glasova kojim raspolažu. Ako Upravni odbor propusti da u roku 72 sata od dana prijema zahtjeva odgovori na zahtjev akcionara, ili ako odbije zahtjev, nadležni sud u vanparničnom postupku ima ovlašćenje, po zahtjevu bilo kog od tih akcionara koji se mora podnijeti u daljem roku od 48 sati, da naloži da se njihovom zahtjevu udovolji, o ćemu donosi odluku u roku od 48 sati nakon priiema zahtjeva.

Akcionar pravo glasa ostvaruje lično ili posredstvom punomoćnika. Punomoć se daje u pisanoj formi, Punomoć se daje punomoćniku i dostavlja u sjedište Društva. Punomoć o zastupanju akcionara mora biti ovjerena od strane nadležnog organa ili ovlaštenog lica Društva, a ako punomoć daje akcionar - pravno lice, ona se ovjerava pečatom i potpisom ovlaštenoq lica.

Ukoliko se zbog nedostatka kvoruma Skupština ne održi u zakazano vrijeme, ponovljena sjednica Skupštine će se održati istog dana, na istom mjestu, sa istim dnevnim redom, ali sa početkom u 13,00 časova.

Pozivaju se svi akcionari da lično ili putem punomoćnika, odnosno glasanjem pisanim putem uzmu učešće u radu Skupštine akcionara.
Pisana izjava o glasanju dostavlja se putem e-maila na adresu: pravnis-metal@gradiska.com, a potom i redovnom poštom na adresu: METAL AD Gradiška, Dositejeva 7, 78400 Gradiška najkasnije dan prije dana održavanja sjednice Skupštine akcionara.

Na sva pitanja koja se tiču prava akcionara, a koja nisu navedena. shodno se primjenjuju odredbe Zakona o privrednim društvima (Službeni glasnlk Republike Srpske. broj 127/08, 58/09.100/11, 67/13.100/17. 82/19 i 17/23).

Razlog sazivanja vanredne sjednice skupštine akcionara Društva je razmatranje i usvajanje Odluke o prenosu akcija manjinskih akcionara Društva na Otkupioca, Odluke o izmjenama Statuta/Odluke o usvajanju Prečišćenog teksta Statuta, Odluke o o razrješenju članova Upravnog odbora i Odluke o imenovanju čanova Upravnog odbora.
U skladu sa članom 438b stav 1) Zakona navodimo podatke o licu koje je otkupilac akcija Društva i o visini naknade koju nudi otkupilac za otkup akcija.
Otkupilac: STEEL MEHANIKA DOO DERVENTA, Kninska bb, 74400 Derventa
Visina naknade: 3,2244 KM za jednu običnu (redovnu) akciju.
U skladu sa članom 438b stav 4) Zakona u sjedištu društva akcionarima je omogućen uvid u:
a) prijedlog odluke o prenosu akcija,
b) godišnje izvještaje društva za tri prethodne poslovne godine,
c) pisani izvještaj otkupioca iz člana 438b stava 2. Zakona i
d) revizorski izvještaj o primjerenosti naknade.

III
Odluka stupa na snagu danom donošenja,a za njenu realizaciju zadužuju se stručne službe društva.

Predsjednik Upravnog odbora

 



Prečice: METL