Mlinpek a.d. Prnjavor saziva 11. vanrednu Skupštinu akcionara

Izvor:  Glas Srpske

"MLINPEK" a.d. Prnjavor
UPRAVNI ODBOR
Dana, 3.11.2023. godine
Broj, 60-3/23

Na osnovu člana 304, a u vezi sa članom 268. Zakona o privrednim društvima („Službeni glasnik Republike Srpske"broj 127/08, 58/09; 100/11; 67/13; 100/17, 82/19 i 17/23) te člana 76 Statuta "MLINPEK" a.d. Prnjavor (dalje: Društvo), Upravni odbor Društva, na svojoj 60. sjednici, održanoj dana 3.11.2023. godine, donio je odluku, broj 60-3/23 kojom

SAZIVA
11. vanrednu sjednicu Skupštine akcionara

I

Saziva se 11. vanredna sjednica Skupštine društva "MLINPEK" a.d. Prnjavor, koja će se održati dana 22.11.2023. godine (srijeda) sa početkom u 12,00 časova u prostorijama sjedišta društva, u ulici Magistralni put 20, 78430 Prnjavor.
Za navedenu sjednicu Skupštine akcionara, Upravni odbor društva predlaže sljedeći

Dnevni red

1. Izbor predsjednika skupštine,
2. Izbor radnih tijela (izbor komisije za glasanje, izbor zapisničara i dva ovjerivača zapisnika),
3. Usvajanje Izvještaja Komisije za glasanje,
4. Razmatranje i usvajanje Zapisnika sa prethodne sjednice Skupštine akcionara,
5. Razmatranje i usvajanje Odluke o IV (četvrtoj) emisiji akcija javnom ponudom,
6. Razmatranje i usvajanje Odluke o povećanju osnovnog kapitala,
7. Razmatranje i usvajanje Odluke o izmjenama Statuta,
8. Razno.

II

Ukupan broj akcija sa pravom glasa na 11. skupštini akcionara je 2.528.107 običnih (redovnih) akcija, klase "A". Kvorum za sjednicu Skupštine akcionara čine akcionari koji posjeduju većinu od ukupnog broja akcija sa pravom glasa o predmetnom pitanju. Za donošenje predloženih odluka potrebna je obična većina glasova prisutnih ili predstavljenih akcionara i akcionara koji su se opredijelili da glasaju pisanim putem, osim za odluku pod rednim brojem 7. koja se usvaja kvalifikovanom (2/3) većinom glasova.
Poziv za sjednicu Skupštine akcionara sa prijedlozima odluka i drugim materijalima, o kojima će se odlučivati na Skupštini dostupni su akcionarima na internet stranici Društva i internet stranici Banjalučke berze, kao i na uvid u sjedištu Društva u Prnjavoru, ulica Magistralni put broj 20, u upravnoj zgradi svakog radnog dana u vremenu od 07 do 15 časova počev od dana objavljivanja ovog javnog poziva pa do održavanja skupštine. Poziv za 11. Skupštinu akcionara objavljuje se i u dnevnom listu: „Glas Srpske".
Pravo učešća i pravo glasa na Skupštini ostvaruje se na osnovu izvještaja Centralnog registra hartija od vrijednosti koji sadrži oznaku akcije, podatke o vlasnicima, broju i nominalnoj vrijednosti akcija sa stanjem na dan 12.11.2023. godine (deseti dan prije održavanja sjednice Skupštine akcionara).
Svaki akcionar lično ili posredstvom punomoćnika ima pravo da prisustvuje sjednicama Skupštine i da učestvuje u njenom radu i odlučivanju, pravo podnošenja prijedloga, postavljanja pitanja i dobijanja odgovora u vezi sa dnevnim redom Skupštine. Akcionar pravo glasa ostvaruje lično ili posredstvom punomoćnika. Punomoć se u pisanoj formi daje punomoćniku i dostavlja u sjedište Društva. Punomoć o zastupanju akcionara mora biti ovjerena od strane nadležnog organa ili ovlaštenog lica Društva, a ako punomoć daje akcionar - pravno lice, ona se ovjerava pečatom i potpisom ovlaštenoq lica.
Pisana izjava o glasanju dostavlja se putem e-maila na adresu: mlinpek@zona.ba, a potom i redovnom poštom na adresu Društva, najkasnije dan prije dana održavanja sjednice Skupštine akcionara.
Akcionar/i koji imaju ili predstavljaju najmanje 10% akcija sa pravom glasa mogu od Upravnog odbora pisanim putem predložiti i zahtijevati da se najviše dva nova pitanja uvrste u dnevni red Skupštine, u roku od pet dana od dana objave saziva vanredne sjednice Skupštine akcionara.
Prijedlozi za dopunu dnevnog reda dostavljaju se u pisanoj formi Upravnom odboru u sjedište Društva i sadrže razloge za davanje prijedloga, prijedlog Odluke, imena akcionara koji daju prijedlog i broj glasova kojim raspolažu. Ako Upravni odbor propusti da u roku 72 sata od dana prijema zahtjeva odgovori na zahtjev akcionara, ili ako odbije zahtjev, nadležni sud u vanparničnom postupku ima ovlašćenje, po zahtjevu bilo kog od tih akcionara koji se mora podnijeti u daljem roku od 48 sati, da naloži da se njihovom zahtjevu udovolji, o ćemu donosi odluku u roku od 48 sati nakon priiema zahtjeva. Ukoliko se zbog nedostatka kvoruma Skupština ne održi u zakazano vrijeme, ponovljena sjednica Skupštine će se održati istog dana, na istom mjestu, sa istim dnevnim redom, ali sa početkom u 13,00 časova.
Na sva pitanja koja se tiču prava akcionara, a koja nisu navedena. shodno se primjenjuju odredbe Zakona o privrednim društvima.
Razlog sazivanja vanredne sjednice skupštine akcionara Društva je razmatranje i usvajanje Odluke o IV emisiji akcija, javnom ponudom, odluke o povećanju osnovnog kapitala i Odluke o izmjenama Statuta.
Pozivaju se svi akcionari da lično ili putem punomoćnika, odnosno glasanjem pisanim putem uzmu učešće u radu Skupštine akcionara.

III

Odluka stupa na snagu danom donošenja, a za njenu realizaciju zadužuju se stručne službe društva.


Predsjednik
Upravnog odbora

 



Prečice: MLPS