Balkan investment bank a.d. Banja Luka - javni poziv za upis i uplatu X emisije prioritetenih nekumulativnih akcija

Izvor:  Balkan investment bank a.d. Banja Luka

Na osnovu člana 33. Zakona o tržištu hartija od vrijednosti (Službeni glasnik RS, broj 92/06, 34/09 i 30/12), Odluke o X emisiji hartija od vrijednosti/VIII emisiji akcija/II emisiji prioritetnih nekumulativnih akcija javnom ponudom broj: 01-3333/12/10, koju je donijela Skupština akcionara Balkan Investment Bank AD, dana 27.09.2012. godine, emitent Balkan Investment Bank AD (u daljem tekstu: Banka), objavljuje

JAVNI POZIV za upis i uplatu
X emisije hartija od vrijednosti/VIII emisije akcija/II emisije prioritetnih nekumulativnih
akcija emitovanih javnom ponudom

Banka upućuje poziv svim zainteresovanim investitorima, domaćim i stranim, pravnim i fizičkim licima za upis i uplatu X emisije hartija od vrijednosti/VIII emisije akcij/II emisije prioritetnih nekumulativnih akcija emitovanih javnom ponudom, pod uslovima utvrđenim Odlukom o X emisijii hartija od vrijednosti/VIII emisiji akcija/II emisiji prioritetnih nekumulativnih akcija javnom ponudom broj: 01-3333/12, koju je donijela Skupština akcionara Banke dana 27.09.2012. godine i Prospektom X emisije hartija od vrijednosti/VIII emisije akcija/II emisije prioritetnih nekumulativnih akcija Banke emitovanih javnom ponudom.

Komisija za hartije od vrijednosti Republike Srpske je odobrila Banci Prospekt X emisije hartija od vrijednosti/VIII emisije akcija/II emisije prioritetnih nekumulativnih akcija javnom ponudom Rješenjem broj 01-UP-031-2503/12, od 07.11.2012. godine.

Ukupan broj emitovanih akcija: 500.000
Nominalna vrijednostjedne akcije: 10,00 KM
Ukupan iznos emisije: 5.000.000,00 KM

Vlasnici prioritetnih nekumulativnih akcija imaju slijedeća prava:

  • Pravo na dividendu po dividendnoj stopi od 8% na godišnjem nivou od nominalne vrijednosti akcije sa dospjećem na naplatu najkasnije 30. juna svake godine;
  • Pravo glasa do isplate dividende u omjeru 1:1, u slučaju da Banka ne isplati ukupan iznos dividende na prioritetne nekumulativne akcije do 30. juna tekuće za prethodnu godinu;
  • Pravo konverzije prioritetnih nekumulativnih akcija u redovne akcije u omjeru 1:1, što uključuje i ostala prava iz redovnih akcija u skladu s važećim zakonskim propisima;
  • Pravo prioriteta kod isplate likvidacione mase u odnosu na vlasnike redovnih akcija;
  • Pravo prodaje prioritetnih nekumulativnih akcija Banci najniže po cijeni po kojoj su stečene, u slučaju da Banka ne ispunjava uslove propisane Prospektom i osnivačkim aktom, a koji se odnose na obaveze prema vlasnicima prioritetnih akcija;
  • Pravo na dobijanje izvještaja u skladu s važećim propisima.

Iznos dividende za 2012. godine izračunava se po sljedećoj formuli:

(Br. dana koji protekne od upisa emisije u Centralni registar HoV do kraja 2012. god) x 0,08 x nominalna vrijednost akcije / 366

Emisija se vrši uz korišćenje prava prečeg sticanja akcija. Akcionari svoje pravo preče kupovine ostvaruju u roku od 15 dana od dana početka upisa i uplate akcija predmetne emisije. Rok za upis i uplatu prioritetnih nekumulativnih akcija počinje šesnaestog (16) dana od dana objavljivanja ovog javnog poziva za upis i uplatu, odnosno 26.11.2012. godine.

Upis akcija po osnovu prava preče kupovine vršiće se u prostorijama Banke, Banja Luka, Ulica Aleja Svetog Save 61, u periodu od 08:00 do 16:00 časova, a cijena po kojoj se akcije mogu upisati je 10,00 KM po akciji. Upis akcija odvija se potpisivanjem izjave o upisu (upisnice) u pet primjeraka, od kojih dva primjerka pripadaju kupcu.

Nakon isteka roka za korištenje prava preče kupovine akcija od 15 dana, preostali iznos emisije biće predmet javne ponude na Banjalučkoj berzi.

Upis i uplata preostalih akcija predmetne emisije će trajati 15 dana od dana unošenja prodajnog naloga berzanskog posrednika Balkan Investment Akcionarsko društvo Banja Luka - Balkan Investment Broker, Aleja Svetog Save 61. Prodajni nalog za preostale akcije biće unešen na Banjalučku berzu 10.12.2012. godine. Nakon pet dana od dana unošenja preostalih akcija na Banjalučku berzu, svakog radnog dana, a u skladu sa rasporedom trgovanja Banjalučke berze, formiraće se cijena po kojoj će kupci kupovati akcije. Trgovanje će se obavljati svakog radnog dana do dana prodaje ukupnog broja emitovanih akcija ili do isteka roka trajanja ponude, odnosno najkasnije do 25.12.2012. godine. Davanje ponude za kupovinu akcija predmetne emisije će se vršiti putem svih berzanskih posrednika, članova Banjalučke berze.

Uplata akcija vrši se isključivo u novcu na poseban privremeni račun otvoren u Banci za deponovanje uplata. Upisane, a neuplaćene akcije ne proizvode pravne posljedice i ne mogu biti u pravnom prometu.

Emisija se smatra uspješnom kad je upisano i uplaćeno 100% od ukupnog broja akcija. Ako se prije isteka roka od 30 dana upiše i uplati 100% od ponuđenih akcija, Banka može da završi javnu ponudu.

Banka će javni poziv za upis i uplatu X emisije hartija od vrijednosti/VIII emisije akcija/II emisije prioritetnih nekumulativnih akcija zajedno sa Prospektom objaviti na internet stranici Banjalučke berze.

Prospekt X emisije hartija od vrijednosti/VIII emisije akcija/II emisije prioritetnih nekumulativnih akcija Banke emitovanih javnom ponudom može se podići u sjedištu Banke, te preuzeti na sajtu Banjalučke berze (www.blberza.com) i sajtu Banke (www.bib.ba).

Upis se može izvršiti lično ili posredstvom punomoćnika za fizičko lice, odnosno zakonskog zastupnika za pravno lice, uz prilaganje propisno ovjerene punomoći, odnosno ovlaštenja i stavljanje na uvid identifikacionog dokumenta. Zakonski zastupnik pravnog lica, u skladu sa odredbama statuta, može svoje ovlaštenje prenijeti na drugo lice koje prilikom upisa akcija prilaže ovjereno ovlaštenje i stavlja na uvid identifikacioni dokument. Pravna lica su obavezna donijeti ovjerenu fotokopiju rješenja o upisu u sudski registar sa prilozima i fotokopiju obavještenja o razvrstavanju djelatnosti koje izdaje Zavod za statistiku.

Lice ovlašteno za sprovođenje ove emisije je Edvinas Navickas, direktor.
Kontakt osoba za dodatne informacije je Dijana Ostić, telefon 051/24 51 42.

Balkan Investment Bank AD

 


Prilog:
Prečice: BLKB