Republičko takmičenje srednjih ekonomskih škola iz finansijskih tržišta

Izvor:  Banjalučka berza

Banjalučka berza je sedmi put organizovala školska takmičenja iz poznavanja finansijskih tržišta u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom Republike Srpske. Na školskom takmičenju je učestvovalo 11 srednjih škola iz sljedećih gradova: Banja Luka, Bijeljina, Doboj, Janja, Kneževo, Srbac, Vlasenica, Zvornik, Derventa, Modriča. Po dva prvoplasirana učenika su učestvovala na republičkom takmičenju iz finansijskih tržišta koje se održalo 28.04.2018. godine u Banjaluci. Banjalučka berza je pripremila pitanja, ispravila testove, nagradila najbolje takmičare i profesore, te obezbijedila smještaj i hranu za takmičare i profesore. Ove godine takmičenje je podržao Centralni registar hartija od vrijednosti koji je nagradio prvoplasiranog učenika.

Na republičkom takmičenju pobijedila je Danka Kusić iz Srpca. Drugo mjesto je osvojila Edvina Kolarić iz Srpca, a Zoran Marković iz Bijeljine je zauzeo treće mjesto.

Takmičenje srednjih škola je nastavak započetih aktivnosti Berze na osavremenjavanju nastavnih sadržaja iz oblasti finansijskih tržišta u srednjim školama u Republici Srpskoj. Berza je do sada organizovala seminar za profesore srednjih ekonomskih škola, napisala materijal i zbirku zadataka koje se koristi u nastavi, osmislila virtuelnu berzansku igru u kojoj učestvuje više od 2.000 igrača, kreirala računovodstveni program koji se koristi u praktičnoj nastavi iz računovodstva, nagradila 18 najboljih diplomskih radova na teme iz finansijskih tržišta, te donirala računarsku opremu srednjim školama u Bileći, Višegradu, Vlasenici, Ćukalima, Čajniču, Glamoču i osnovnoj školi u Zalužanima. Rezultat ovih aktivnosti je uvođenje izbornog predmeta iz oblasti finansijskih tržišta u srednjim ekonomskim školama u Republici Srpskoj.

 -