Fabrika motora specijalne namjene a.d. Pale - Pokreće se prethodni postupak radi utvrđivanja uslova za otvaranje stečajnog postupka

Izvor:  Službeni glasnik RS 08/19

Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu, stečajni sudija Almina Oruč, u stečajnom postupku nad dužnikom: Fabrika motora specijalne namjene a.d. Pale, Ul. Jovana Cvijića br. 16, JIB 4400576680000, 16.1.2019. godine, donio je sljedeće

RJEŠENJE

Pokreće se prethodni postupak za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka nad Fabrikom motora specijalne namjene a.d. Pale.
Za privremenog stečajnog upravnika imenuje se Radoslav Bratić iz Pala. Privremeni stečajni upravnik će da:
- obezbijedi i stara se o imovini dužnika,
- izvrši pregled dužnikovih poslovnih prostorija i izvrši uvid u poslovne knjige i dokumentaciju dužnika,
- utvrdi da li postoji razlog za otvaranje stečajnog postupka,
- ispita da li imovina stečajnog dužnika može da pokrije troškove stečajnog postupka,
- utvrdi da li poslovanje stečajnog dužnika može u cjelini ili djelimično da se nastavi u toku prethodnog postupka,
- izvrši kontrolu poslovanja.
Privremeni stečajni upravnik dužan je da podnese izvještaj ovom sudu u roku od 30 dana od imenovanja, u kojem će da izvijesti o preduzetim radnjama i iznese svoje stručno mišljenje o zatečenom stanju.
Ovo rješenje objaviće se i na oglasnoj tabla Suda istog dana.


Obrazloženje
Predlagač je podneskom od 28.11.2018. godine predložio da se otvori stečajni postupak nad dužnikom: Fabrika motora specijalne namjene a.d. Pale. U prijedlogu se navodi da su prestali prirodni uslovi za obavljanje djelatnosti, proizvodnja i remont motora za borbena vozila, prije 10 godina nastali su problemi u poslovanju zbog uvođenja sankcija prema kupcima u Iranu, pa tako da preduzeće ima dugovanja prema radnicima i Poreskoj upravi, bilo je zaposleno ukupno 69 radnika, a obaveze prema istim nisu izmirene. Radi utvrđenja da li postoji stečajni razlog i da li postoje uslovi za otvaranje stečajnog postupka, Sud je odlučio da pokrene prethodni postupak i u tom pravcu imenovao je privremenog stečajnog upravnika Radoslava Bratića iz Pala sa stalne Liste stečajnih upravnika, te mu naložio da izvrši sve radnje navedene u dispozitivu ovog rješenja, u skladu sa članom 14. stav 1. Zakona o stečajnom postupku ("Službeni glasnik Republike Srpske", br. 67/02, 77/02 i 38/03).


Pouka o pravnom lijeku
Protiv ovog rješenja nije dozvoljena žalba.


Stečajni sudija,
Almina Oruč, s.r.

(61 0 St 012417 18 St-su)

 



Prečice: FMSN