Komunalac a.d. Laktaši saziva 16. redovnu Skupštinu akcionara

Izvor:  Komunalac a.d. Laktaši

KP „KOMUNALAC" a.d.
LAKTAŠI
NADZORNI ODBOR

Na osnovu člana 7. Zakona o javnim preduzećima („Sl. Glasnik RS", broj 75/04 i 78/11), člana 272. Zakona o privrednim društvima („Sl. Glasnik RS", broj 127/08, 58/09, 100/11, 67/13, 100/17, 82/19 i 17/23) i člana 54. Statuta KP „Komunalac" a.d. Laktaši, broj: 7-1-7/20 od 08.07.2020. godine, Nadzorni odbor KP „Komunalac" a.d. Laktaši, na sjednici održanoj dana 26.04.2023. godine, donio je:

O D L U K U
o sazivanju 16. redovne sjednice Skupštine akcionara KP „Komunalac" a.d. Laktaši

Saziva se 16. redovna sjednica Skupštine akcionara KP „Komunalac" a.d. Laktaši, 06.06.2023. godine (utorak) u 11.00 časova, u sali skupštine grada Laktaši, ulica Karađorđeva 56, Laktaši.
Za sjednicu se predlaže sljedeći:
DNEVNI RED

1. Izbor i imenovanje radnog tijela:
-predsjednika Skupštine,
-komisije za glasanje,
-ovjerivača zapisnika,
-zapisničara,
2. Razmatranje i usvajanje Zapisnika sa prethodne sjednice Skupštine akcionara
3. Razmatranje i usvajanje:
a) Izvještaja o radu Nadzornog odbora za 2022. godinu,
b) Izvještaja o poslovanju Društva za 2022. godinu,
v) Finansijskog izvještaja Društva za 2022. godinu,
g) Izvještaja Nezavisnog revizora za reviziju Finansijskih izvještaja za 2022.
godinu,
d) Odluke o pokriću gubitka Društva za 2022. godinu,
đ) Predstavljanje planiranih aktivnosti (Plana poslovanja) za 2023. godinu,
e) Odluke o izboru i imenovanju Nezavisnog revizora za reviziju Finansijskih
izvještaja za 2023. i 2024. godinu,
4. Razno

Pozivaju se svi akcionari da lično ili putem punomoćnika, odnosno glasanjem pisanim putem uzmu učešće u radu Skupštine Društva.
Pravo učešća i pravo glasa na Skupštini ostvaruje se na osnovu izvještaja Centralnog registra, koji sadrži oznaku akcije, podatke o vlasnicima, broju i nominalnoj vrijednosti akcija sa stanjem na deseti dan prije dana održavanja sjednice skupštine akcionara, tj. 27.05.2023. godine.
Pravo glasa, o predloženim tačkama Dnevnog reda za 16. redovnu Skupštinu akcionara ima svih 302.047 običnih, redovnih akcija Društva. Svaka izdata obična akcija daje pravo jednog glasa o svim pitanjima o kojima se glasa na Skupštini akcionara.
Kvorum za sjednicu Skupštine akcionara čine akcionari koji posjeduju većinu od ukupnog broja akcija sa pravom glasa o predmetnom pitanju (obična većina). U kvorum se računaju i glasovi akcionara koji mogu glasati i pisanim putem. Ako na sjednici Skupštine postoji kvorum, odluke se donose običnom većinom glasova akcionara prisutnih lično ili preko punomoćnika koji imaju pravo glasa o određenom pitanju, uključujući glasove akcionara koji se izjašnjavaju pismenim putem.
U skladu sa Statutom, Skupština akcionara će odlučivati kvalifikovanom većinom glasova akcionara, uključujući glasove akcionara koji su se opredijelili da glasaju pismenim putem o tačkama Dnevnog reda za koje je potrebna kvalifikovana većina (na predmetnoj skupštini nisu kandidovane tačke za čije usvajanje je potrebna kvalifikovana većina glasova).
Svaki akcionar, u skladu sa statutom, lično ili preko punomoćnika ima pravo učestvovanja u radu Skupštine akcionara, pravo glasa ako ima akcije sa pravom glasa, pravo podnošenja prijedloga i dobijanja odgovora u vezi sa pitanjima iz Dnevnog reda, kao i pravo postavljanja pitanja u vezi sa Dnevnim redom.
Na sjednici skupštine akcionara može se odlučivati samo o tačkama dnevnog reda koje su valjano objavljene i uvrštene u dnevni red, a može se raspravljati i o drugim pitanjima.
Akcionar ili akcionari koji imaju najmanje 10 % akcija sa pravom glasa za izbor Nadzornog odbora Društva mogu predložiti i zahtijevati da se najviše dva nova pitanja uvrste u dnevni red Skupštine.
Prijedlog iz prethodnog stava mora se sačiniti u pisanoj formi u roku od sedam dana od dana objave godišnjeg saziva sjednice Skupštine, odnosno u roku od pet dana od dana objave saziva sjednice vanredne Skupštine.
Prijedlog iz prethodna dva stava koji se dostavlja Nadzornom odboru u sjedištu Društva, sadrži razloge za davanje prijedloga, uključujući i prijedlog odluke kao i imena akcionara koji daju prijedlog i broj glasova kojim raspolažu. Akcionar ne može da se računa u više od jedne grupe koja posjeduje navedeni procenat glasova.
Ako Nadzorni odbor propusti, da u roku 72 časa od dana prijema zahtjeva, odgovori na zahtjev akcionara, ili ako on odbije zahtjev, nadležni sud u vanparničnom postupku ima ovlašćenje, po zahtjevu bilo kog od tih akcionara koji se mora podnijeti u daljem roku od 48 časova, da naloži da se njihovom zahtjevu udovolji, o čemu donosi odluku u roku od 48 časova nakon prijema zahtjeva.
Akcionar koji ima pravo glasa u Skupštini, može da glasa lično ili putem punomoćnika.
Akcionar može dati punomoć u pisanoj formi određenom licu, sa određivanjem njegovog punog imena i prezimena i podacima o broju, vrsti i klasi posjedovanih akcija za koje se daje punomoć. Punomoć se može dati i elektronskim putem, pod uslovom da je obezbijeđena autentičnost te izjave.
Punomoć o zastupanju akcionara/fizičkog lica mora biti ovjerena kod organa nadležnog za ovjeru ili kod notara, a punomoć koju daje pravno lice kao akcionar, ovjerava se pečatom i potpisom ovlaštenog lica tog pravnog lica - akcionara.
Punomoć se može dati za jednu ili više sjednica Skupštine akcionara, na određeno vrijeme ili do opoziva. Kada je punomoć data za jednu ili više skupština, važi i za ponovljenu sjednicu, bez obzira na razloge ponavljanja.
Akcionar koji je dao punomoć može je opozvati u bilo koje vrijeme prije glasanja na sjednici Skupštine pisanim opozivom dostavljenim Društvu i punomoćniku ili prećutno ličnim prisustvom i glasanjem na Skupštini akcionara.
Na Skupštini nisu kandidovane odluke koje predstavljaju raspolaganje imovinom velike vrijednosti.
Ako se redovna Skupština akcionara Društva ne održi zbog nedostatka kvoruma, ponovljena Skupština će se održati 13.06.2023. godine, sa početkom u 11.00 časova sa istim predloženim dnevnim redom i na istom mjestu.
Akcionari mogu, od dana objave ove Odluke, pa do dana održavanja 16. redovne Skupštine akcionara, u sjedištu Društva, svakog radnog dana, u vremenu od 7.30-15.30 časova, izvršiti uvid u materijal za sjednicu te dobiti kopije materijala.
Ova odluka će se objaviti u dnevnim listovima „Glas Srpske" i „Nezavisne novine", te na internet stranici Banjalučke berze.


Broj: 1-167/23                                                                                                                                Predsjednik
Datum: 26.04.2023. god.                                                                                                                  Nadzornog odbora

                                                                                                                                              Bojana Milanović Kresojević

 



Prečice: KOML