Pošte Srpske a.d. Banja Luka saziva redovnu Skupštinu akcionara

Izvor:  Pošte Srpske a.d. Banja Luka

Na osnovu člana 272. Zakona o privrednim društvima („Službeni glasnik Republike Srpske" br.127/08, 58/09, 100/11, 67/13, 100/17, 82/19 i 17/23), te člana 23, 24. i 43. stav 1. tačka g) STATUTA PREDUZEĆA ZA POŠTANSKI SAOBRAĆAJ REPUBLIKE SRPSKE A.D. BANjALUKA i Odluke Nadzornog odbora o sazivanju i utvrđivanju dnevnog reda Godišnje skupštine akcionara Preduzeća br. 1.-1546/22 od 27.04.2023.godine, Nadzorni odbor Preduzeća, s a z i v a


G O D I Š NJ U    S K U P Š T I N U
A K C I O N A R A


Godišnja skupština akcionara Preduzeća za poštanski saobraćaj Republike Srpske a.d. Banja Luka, održaće se dana 05.06.2023. godine (ponedjeljak) u Banjoj Luci, u zgradi Uprave Preduzeća (aneks I sprat), u Ul. kralja Petra I Karađorđevića broj. 93 Banja Luka, sa početkom u 13,00 časova.

Za sjednicu se predlaže sljedeći:


D N E V N I R E D

1. Izbor predsjednika Skupštine akcionara,
2. Izbor radnih tijela i utvrđivanje kvoruma,
3. Razmatranje Zapisnika sa I vanredne Skupštine akcionara Preduzeća, održane dana 03.02.2023. godine i donošenje Odluke o usvajanju istog;
4. Razmatranje Izvještaja nezavisnog revizora o izvršenoj reviziji finansijskih izvještaja Preduzeća za 2022. godinu i donošenje Odluke o usvajanju navedenog izvještaja;
5. Razmatranje Izvještaja o godišnjem obračunu u Preduzeću za 2022.godinu (finansijskog izvještaja) i donošenje Odluke o usvajanju navedenog izvještaja,
6. Razmatranje prijedloga i donošenje Odluke o raspodjeli dobiti Preduzeća za 2022.godinu,
7. Razmatranje Izvještaja o poslovanju Preduzeća za 2022.godinu i donošenje Odluke o usvajanju navedenog izvještaja,
8. Razmatranje Izvještaja o radu Odbora za reviziju Preduzeća sa mišljenjem o poslovanju i godišnjem obračunu za 2022.godinu i Izvještaja o ugovorima zaključenim između Pošta Srpske a.d Banja Luka i povezanih lica za 2022.godinu, i donošenje Odluke o usvajanju navedenih izvještaja,
9. Razmatranje Izvještaja o radu Nadzornog odbora Preduzeća sa mišljenjem o poslovanju i godišnjem obračunu za 2022.godinu i donošenje Odluke o usvajanju navedenog izvještaja,
10. Razmatranje Izvještaja o izvršenju Programa investicija za 2022.godinu i donošenje Odluke o usvajanju navedenog izvještaja.

Materijali i prijedlozi odluka se objavljuju na internet- sajtu Banjalučke berze i internet- sajtu Preduzeća. Akcionari Preduzeća imaju pravo da izvrše uvid u materijale, te prijedloge odluka za navedenu sjednicu Skupštine akcionara, u prostorijama Uprave Preduzeća svakim radnim danom od 8,00 do 15,00 časova, počev od 05.05.2023. godine.
Sve predložene odluke po ovom dnevnom redu se donose običnom većinom glasova.
Pravni osnov za donošenje odluka i naznaka propisane većine za donošenje predloženih odluka, naznačeni su u preambuli prijedloga odluka.
Izvještaj Centralnog registra, kojim se utvrđuje pravo učešća i pravo glasa na skupštini akcionara, a koji sadrži oznaku akcije, podatke o vlasnicima, broju i nominalnoj vrijednosti akcija, pribaviće se sa danom 26.05.2023.godine.
U slučaju da se sjednica Skupštine akcionara Preduzeća, zbog nedostatka kvoruma ne održi navedenog dana, ponovljena Skupština će se održati dana 12.06.2023.godine (ponedjeljak) sa istim dnevnim redom, u isto vrijeme i na istom mjestu.
Pravo da učestvuju u radu sjednice imaju svi akcionari, odnosno njihovi punomoćnici koji imaju valjanu punomoć. Punomoć se daje u pisanoj formi određenom licu, sa određenjem njegovog punog imena i podacima o broju, vrsti i klasi posjedovanih akcija za koje se daje punomoć. Potpis davaoca punomoći, fizičkog lica, mora biti ovjeren kod nadležnog organa. Punomoć pravnog lica potpisuje i ovjerava ovlašćeno lice u tom pravnom licu. Punomoć se može izdati za jednu ili više skupština, na određeno vrijeme ili do opoziva. Potpisanu i ovjerenu punomoć, punomoćnik predaje Komisiji za glasanje na početku sjednice.
Na sjednici Skupštine akcionara može se odlučivati samo o tačkama dnevnog reda koje su valjano objavljene i uvrštene u dnevni red u skladu sa zakonom, Statutom Preduzeća i Poslovnikom o radu Skupštine akcionara, a može se raspravljati i o drugim pitanjima.
Akcionar ili akcionari koji imaju najmanje 10% akcija sa pravom glasa, mogu predložiti i zahtijevati da se najviše dva nova pitanja uključe u dnevni red skupštine. Prijedlog se mora sačiniti u pisanoj formi u roku od 7 dana od dana objave saziva i dnevnog reda godišnje skupštine, odnosno u roku od 5 dana od dana objave saziva i dnevnog reda sjednice vanredne skupštine i isti se dostavlja Nadzornom odboru Preduzeća.
Sva detaljna procedura o pravima akcionara na predlaganje izmjena i dopuna dnevnog reda i pravima na postavljanje pitanja, kao i drugim pravima, je propisana Statutom Preduzeća (prečišćeni tekst) i Poslovnikom o radu Skupštine akcionara, koji su obavljeni na internet stranici Preduzeća.
Obavještavaju se akcionari da su se dužni prijaviti za registraciju pola sata prije početka navedene sjednice.

PREDSJEDNIK
NADZORNOG ODBORA
_____________________________
Marko Mihajlović

 

 



Prečice: POST